torstai 24. kesäkuuta 2010

Saaristolaisleivän resepti

Ehk joku jo tietää, että me vietetään Annen perheen kanssa juhannusta niiden mökillä, saas nähdä tapellaanko me, vaiko ei. No kuitenkin olen tänään leiponut, marinoinut lihaa ja tehnyt uusien perunoiden ja kalan kyytipojaksi saaristolaiskaviaaria niin ja tätä leipää myös, jonka reseptin haluan jakaa kaikelle kansalle.
eli:
1 litra appelsiinimehua, jota lämmitetään pikkuisen mikrossa niin, että hiiva alkaa toimimaan
2 palaa hiivaa (ei mitään kuivahiivaa, vaan kunnon hiivaa jota saa 19 sentillä kpl)
2 rkl suolaa (leivässä pitää olla suolaa, eli kunnon kukkuralliset lusikalliset)
3 dl siirappia (sitä tummaa, itselläni siirappi pääsi loppumaan kesken ja jouduin laittamaan ruokokidesokeria, mutta maku on yhtä hyvä, väri taas ei niin hyvä eli vaaleaksi jäi tällä kertaa leivät)
3 dl leseitä (ihan mitä vaan)
3 dl ruisjauhoja
10 dl vehnäjauhoja
aineet monitoimikoneeseen ja surrur vähän aikaa
taikina on sellaista löysää ja se kaadetaan voideltuihin 1,5 litran suorakaiteen muotoisiin alumiinivuokiin ja annetaan nousta niissä vajaan puolitoista tuntia. Ai niin taikinasta tulee 3 leipää. Itse nostatin niitä tunnin verran ja ne nousi ihan hyvin reunoihin asti. Sitten niitä paistetaan 175 asteessa 1, 5 tuntia. Ja hyviä leipiä on.
Meidän huomiset lihat on marinaadissa, joka koostuu seuraavista aineksista: rypsiöljy, viinietikkaa, mustaherukkamehua, vana Tallinn likööriä ja suolaa ja pippuria. A vot tulee mureat lihat, väri on sellainen punavioletti, josta mun ukko ei tykkää, mutta mitäs sillä on väliä minkä väristä ruokaa kännissä syö, pää-asia on, että pihvit ovat maukkaita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti